Eşek Arısı [Hymenoepimecis]
Tuncay D. KALEMOĞLU
Bilir misiniz;
Ben eşek arılarından çocukluğumdan beri çok ama çok korkardım.artık ürkmeye de başladım...
Bu gerçek doğal olayını bende yeni öğrendim açıkçası.
Eşek arısı üremek ve çoğalmak için örümceği sokar ve sok edermiş. Örümcek ölmez ve kendinden geçermiş. Bu halde olan örümceğin içine eşek arısı yumurtalarını bırakır ve gider, kendine sonradan gelen örümcek farkında olmadan yaşamına devam edermiş.
Ancak içindeki eşek arısı yumurtaları yavaş yavaş buyur, ama zavallı örümcek ise doğal yaşamına devam ederken her zamanki gibi ağ yapmak için üretmeye devam edermiş. Fakat bu sırada içindeki eşek arısı larvalarının koza haline gelip dışarı çıkabilmesi için örümceğin bu ağlarına ihtiyacı varmış. İçten bu ağları kullanan yumurtalar gün be gün bu ağlarla koza haline gelip dışarı çıkmak ve uçmak durumuna gelinceye kadar örümceği ve ağlarını kullanırlarmış. Zavallı örümcek ise kendisine ağ yaptığını zanneder ve günden güne erir gider, güçsüzleşirmiş farkında olmadan.
Gün gelir kozalar açılır ve içindeki eşek arıları birer birer uçar ve giderlermiş. Örümcek ise ördüğü ağın içinde terk edilmiş vaziyette, göründüğü gibi öylece bırakılırmış.
İçi boş, yok edilmiş, kullanılmış ve ölmüş olarak.
O yüzden ben eşek arılarından hep korkarım. Korkmamak için ya eşek arısı olmak ya da eşek arısının farkında olmayan örümcek olmak gerek galiba.
Ben korkuyorum, gerçekten eşek arılarından korkuyorum.ve ürküyorum da artık. Onun için vızıltısını ve görüntüsünü fark ettiğim zaman tedirgin olur, elime geçirdiğim gazete, terlik, semsiye, tencere kapağı, kürek, salça kavanozu ne bulursam kendimi korumaya çalışırım.o da yanaşmak istemez bana ama bir yanaşsa kötü sokacak bilirim.
Tanrıya şükür eşek arılarını bazen anlayabiliyorum vızıltı ve görüntülerinden.
Kendini göstermeyenleri varsa da doğa bilimini tam bilemiyorum tabi ki...
Ya işte böyleymiş.
''Evet, yapılacak tek şey eşek arıları ile ve de örümceklerle de mücadele etmek''
Tarihini bilmeyen geleceğini de algılayamaz.eşek arılarını da algılayamaz, örümcek olduğunu da algılayamaz.
Ben hala tarihimi öğrenmeye ve bugünümüzü değerlendirmeye çalışıyorum.bana zamanında öğretmedikleri için, öğrettirilmediği için.bazıları aynen tekerrür ediyor,
Ürküyorum ve korkuyorum.
Ben eşek arılarından, örümcek olunmasından gerçekten ürküyor ve korkuyorum.ama bunların farkında olmayan ülke insanımın durumundan daha çok ürküyor ve korkuyorum.
ve...
Üzülüyor, üzülüyor, üzülüyorum.