+ Karar.Org | Karar , forum , turkforum , karar forum » Edebiyat - Duygusal  » Hayat'a dair (Moderatör: LeyLak)
 İpten Almak Deyimi Nereden Çikti..

Kullanıcı Adı: Beni Hatirla
Şifre:
Sayfa: [1]   Yukarı git
Konu: İpten Almak Deyimi Nereden Çikti..  (Okunma Sayısı 49 defa) Seçenekler Arama
LeyLak
Moderator
er

İpten Almak Deyimi Nereden Çikti..

Halk arasında 'ipten adam almak' diye bir söz vardır avukatlar için kullanılır. 'Çok başarılı bir avukat ipten adam alır' gibisinden.
Yargıtay başkanı Osman Arslan'ın ağzından bu sözün nereden geldiğinin hikayesi

Bir tarihte varlıklı bir İngiliz, ağır bir suç işlemiş. O suçun cezası 'idam'. Adam hemen ülkenin en ünlü avukatını tutmuş.

Avukat demiş ki: - Merak etme... Ben seni kurtarırım., Mahkeme başlamış. Avukat savunmasını yapmış. Ve hakim kararını
açıklamış. -İdam!..

Avukat , hapishaneye gitmiş, müvekkiliyle konuşmuş:
-Merak etme, seni kurtarırım.
-Nasıl?
-Bu işin temyizi var... Temyiz, idamı bozacak.
Dava dosyası temyize gitmiş. Temyiz mahkemesinin kararı:
-Mahkeme kararının onanmasına... İdam!

Adam 'hani beni kurtaracaktın' diye avukatına çıkışmış. Avukat hala sakin:
-Merak etme. Seni kurtarırım. Daha her şey bitmedi. Konu, Avam Kamarasına gelecek.
Gerçekten, Avam Kamarası'na gelmiş. Konuşulmuş. Sonunda, parmaklar kalkmış:
-İdam!...

Adam sinirli mi sinirli. Avukat da sakin mi sakin:
-Merak etme. Seni kurtarırım. Lordlar Kamarası, idamı geri çevirir.
Endişen olmasın. Lordlar Kamarası toplanmış. Olayı incelemiş. Kararını vermiş:
-İdam!...
Adam elinden gelse avukatı bir kaşık suda boğacak. Ama avukat hiç oralı değil:
-Merak etme. Seni kurtarırım. Kraliçe onay vermeden, hiçbir idam cezası infaz edilmez. Kraliçe bu kararı bozar.
Dosya kraliçe'nin önüne gelmiş. Kraliçe imzayı basmış:
-İdam!...

Londra'da bir meydanda idam sehpası kurulmuş. Hakim, savcı, avukat, güvenlik görevlileri, halk orada. Adamı idam sehpasına çıkarmışlar. Adamın
avukata dönük bakışlarından alev fışkırıyormuş. Avukat ise adama 'sus' işareti yapmaktaymış; 'Merak etme, seni kurtarırım.' gibisinden.

Ve cellat, yağlı ilmeği, adamın boynuna geçirmiş. Alttaki iskemleye de tekmeyi vurmuş. Adam, ipte sallanmaya başlarken avukat yerinden fırlamış,
cebinden bıçağı çıkarmış ve adamın boğazındaki ipi kesivermiş. Adam zar zor nefes alır bir halde yere yuvarlanmış.

Hemen hakimler, savcılar koşup gelmişler
-Avukat... Sen naptın?
Avukat, cebinden İngiliz Ceza Yasasını çıkarmış
- Yasada , müvekkilimin işlediği suçun cezası idam... Siz de onu idam ettiniz... Ama yasada 'idam edilerek öldürülür' diye bir hüküm yok...
Bu durumda ceza infaz edilmiş sayılır.

Bunun üzerine İngiltere'de bir hukuk tartışması başlamış. Kraliçe, avukatın bu becerisinden dolayı adamı affetmiş.

Ve İngiliz Ceza Yasası'nın idamla ilgili maddesi yeniden düzenlenmiş.

- 'İdama mahkum edilen kişi, asılmak suretiyle öldürülür.'olarak değiştirilmiş..
« Son Düzenleme: Kasım 24, 2008, 09:45:49 ÖÖ Gönderen: LeyLak » Moderatöre Bildir   Logged

Sonra duruyorum..sonra susuyorum..kilit vuruyorum dilime..yan! diyorum içime!..sadece sen yan! ve dayan! diyorum gönlüme!..herkes mutlu olsun!sen dayan!.
Master
Forum Sahibi
KUVVET KOMUTANI

Bilmek kadar mühimdir bildiğini paylaşmak

Ynt: İpten Almak Deyimi Nereden Çikti..

Avukatlık bıraz da parlak ve ınce dusunme gucuyle dogru orantılı olarak sorunlara hukukı cozum bulabılmektir. Avukatı tebrik ederim
Paylasım ıcın tesekkurler
Moderatöre Bildir   Logged

Bilmek kadar mühimdir ; bildiğini paylaşabilmek

Üye Olun veya Giriş Yapın

Üye Olun veya Giriş Yapın
Sayfa: [1]   Yukarı git

Gitmek istediğiniz yer:  

Arsiv
MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Bu Sitedeki Ozel Mesajlar PmSpy 1.2.0 Ile Denetlenmektedir
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

vista styLe Design by MagoSa
Smfciyiz Desing Team
XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
| chat |bedava sohbet |sohbet odaları | sohbet | mirc |mircturk |Site Map | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss | uRLList | forum |
Bu Sayfa 20.031 Saniyede 24 Sorgu ile Oluşturuldu

wWw.Karar.Org
Sitemize üye olarak hizmetlerimizden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
10 saniyede üye olmak için tıklayın.

_
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir Ayrıca Forumumuzda Mp3 ve Film Paylaşımı kesinlikle yasaktır. Belirtilen konular ile ilgili şikayetlerinizi karar@karar.org adresine bildiriniz.Şikayetiniz acil ise irtibat numaramız +90 0538 420 38 85
eXTReMe Tracker
hosting arkadas
Karar.Org Forum Sistemimiz ; forum , turkforum, turkiyeforum, turk forum , turkiye forum, forum siteleri, cep forum, oyun forum, muzik forum, Forum, forumfor, bedava forum, forum sohbet, forumlar, bedava forumlar, karar, karar forum, karar sohbet, secim, seçim, secım, 2009 seçim, yerel seçim, yerel secim, 2009 yerel seçim, anket, anketler, 2009 yerel seçim anket, anketleri, tahmin, tahminleri, belediye seçimleri, 2009 belediye secimleri, adaylar, adayları , matematik, matematikçi, matematikci, ünlü türk matematikciler, ünlü türk islam matematikçileri, geleneksel sanatlar, geleneksel sanatlarımız, gibi kelimelerde GooGLe.Com.TR 'de yer almaktadır.